Mainos

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Perätön raiskausilmoitus pilasi 15-vuotiaan elämän

Brittilehti The Guardian on julkaissut avoimen kirjeen brittimieheltä, jota syytettiin 15-vuotiaana raiskauksesta, jota hän ei tehnyt.

Nimettömänä julkaistun kirjeen kirjoittaja kertoo, kuinka hän 15-vuotiaana joutui hieman häntä nuoremman tytön perättömän raiskausilmoituksen uhriksi. Nuoret kävivät tuolloin samassa koulussa ja päätyivät eräänä perjantai-iltana samoihin kotibileisiin yhteisen ystävänsä luokse. Nuoret nauttivat illan aikana alkoholia ja päätyivät tytön flirttailun jälkeen suutelemaan toisiaan. Yksi asia johti toiseen ja nuoret ajautuivat illan päätteeksi täydessä yhteisymmärryksessä samaan sänkyyn.

Seuraavana aamuna poika heräsi ystävänsä isän ja kahden poliisin ravisteluihin. Tästä alkoi pojan tähän päivään asti jatkunut helvetti valheellisia raiskaussyytöksiä vastaan. Poika raahattiin suoraan sängystä poliisiautoon, jossa poliisit kertoivat hänelle tytön syyttävän häntä raiskauksesta. Poliisit veivät 15-vuotiaan pojan poliisiasemalle ja heittivät shokissa olleen pojan yksin selliin.

Poika vapautettiin vankilasta takuita vastaan tapauksen selvittämisen ajaksi. Pojan painajainen jatkui kuitenkin vankilan ulkopuolellakin. Poika ei saanut muiden oppilaiden "turvallisuuden" vuoksi tulla kouluun ennen kuin kaikki muut oppilaat olivat luokkahuoneissa. Kaikki oppitunnit poika vietti yksin eristyksissä kaikista muista nuorista, eikä hänen annettu edes keskustella ystäviensä kanssa välitunneilla. Lisäksi sosiaaliviranomaiset selvittivät, pitäisikö poika ottaa pois kasvattajavanhemmiltaan, koska poika asui samassa asunnossa yhdessä siskopuolensa kanssa.

Kolmen kuukauden odotuksen jälkeen syyttäjä päätti olla nostamatta syytteitä poikaa vastaan. Törkeintä koko tapauksessa on kuitenkin se, että pojalle ei koskaan annettu mahdollisuutta nostaa syytettä tyttöä vastaan väärästä ilmiannosta. Tyttö selvisi koulukaverinsa loppuelämän pilaamisesta kuin koira veräjästä.

Tapauksen pojasta on sittemmin tullut aikamies, mutta hän kertoo kirjeessään raiskaussyytösten aiheuttamien arpien seuraavan häntä yhä. Miehen mukaan hänen ystävänsä ja heidän perheensä leimasivat hänet syylliseksi pelkän syytöksen takia. Mies ei ole enää tytön syytösten jälkeen pystynyt luottamaan partnereihinsa ja hänen kuvansa naisista on romuttunut täysin.

Vaikka tämä tapaus päättyikin varmasti ikävämmin kuin useimmat vastaavat tapaukset, niin perättömät raiskausilmoitukset pilaavat silti joka vuosi lukuisten miesten elämän, myös Suomessa. Viranomaisten arvion mukaan jo ennen syyteharkintaa joka viides raiskausilmoitus todetaan perättömäksi, eikä kukaan uskalla edes arvioida, kuinka moni ihminen lopulta saa tuomion täysin perättömän syytöksen vuoksi. Raiskaustapauksissa on yleensä vain sana sanaa vastaan ja, rikosylikonstaapeli Marja Vuentoa lainatakseni, oikeusmurhia tapahtuu molempiin suuntiin.

Kirje löytyy kokonaisuudessaan The Guardianin sivuilta.



Lue myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti