Mainos

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Rowlinggate, eli kuinka kirjat myyvät pelkällä kirjailijan nimellä

The Cuckoo's Calling
J. K. Rowling / Sphere Books
Britannian päivän ykköspuheenaihe, eli J. K. Rowlingin paljastuminen The Cuckoo’s Calling -dekkarin todelliseksi kirjoittajaksi, saa ainakin minut hieman hämilleen. Rowling julkaisi viime huhtikuussa Robert Galbraithin salanimellä salapoliisiromaanin, jossa Afganistanissa haavoittunut ex-sotilas Cormoran Strike ryhtyy yksityisetsiväksi ja saa ensimmäiseksi toimeksiannokseen selvittää hämärissä olosuhteissa tapahtunutta huippumallin kuolemaa. Kirja sai ilmestyessään kriitikoilta hyvin positiivisen vastaanoton, mutta tästä huolimatta kirjaa myytiin maailmanlaajuisesti vain noin 1 500 kappaletta (vrt. esimerkiksi Reijo Mäen vuonna 2011 julkaistu Vares-dekkari Mustasiipi, jota on myyty Suomessa yli 45 000 kappaletta).



Kun tieto The Cuckoo’s Callingin oikeasta kirjoittajasta tuli tänään julkisuuteen, lähtivät myös kirjan myyntiluvut valtavaan kasvuun: pelkästään verkkokauppa Amazonissa kirjan myynti on kasvanut tämän päivän aikana yli 150 000 prosenttia ja kirja on noussut eiliseltä sijalta 4 709 koko kaupan myydyimmäksi tuotteeksi.

Pakko kai se on uskoa, että ihmiset ostavat kirjoja pelkästään kirjan kirjoittajan takia. Tuntuu kuitenkin todella epäreilulta, että tunnettu kirjailija kykenee myymään huonoakin kirjaa kymmeniä tai satoja kertoja enemmän, kuin oikeasti hyvän kirjan kirjoittanut tuntematon kirjailija. Pakkohan se on myöntää, että tyydyn itsekkin valitsemaan lähes poikkeuksetta tutun kirjailijan kirjoittaman bestsellerin kuin uuden kirjailijan teoksen, vaikka jälkimmäinen olisikin saanut kriitikoilta bestselleriä paremman vastaanoton.

Pitäisi varmaan käydä huomenna ostamassa jonkun itselle täysin tuntemattoman kirjailijan teos. Ehkä se paljastuu ensi viikolla Ilkka Remeksen kirjoittamaksi.

Lähteet ja luettavaa
Sales of "The Cuckoo's Calling" surge by 150,000% after JK Rowling revealed as author NewStatesman
Yksi kirjan arvosteluista ennen Rowlingin paljastumista AustCrime


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti